Müge İplikçi

Ocak

Yazar. Ayrıca Medyascope'ta Zeytin Dalı ve Sabun Köpüğü programlarını hazırlayıp sunuyor.

Ocak: Nice nice başlangıçlara!

“Her zaman daha fazla ‘sen ve ben’ ve ‘herkes’ olacaktır.”

Evden gitmeyi hep istediğimiz yaşlardı o yaşlar. 17, bilemedin 18… Ancak, kimimiz, “belki de işin sırrına, eve yeniden dönerek erebiliriz” cümlesiyle haşır neşir yaşlara da erdi. Evin tanımını yap deseler, sanırım birçoğumuz için bunun cevabı duvarlardan, mobilya ve hatta halılardan oluşan bir ortam değil, olsa olsa zihinlerimizdeki kapalı kapıların açılması anlamına gelebilir. Başa dönmek… Ama en başlangıçtaki noktaya, kısaca hazıra konmak değil, değişmiş ve gömlek değiştirmiş bir biçimde döngüyü tamamlamak diye düşünebileceğimiz o yere varmaktır bu -olsa olsa.

Ancak bu varış hali başka bir aşamayı da müjdeler! Aslında sadece bana, sana değil; bir nevi herkese ve her şeye dönüştür bu.

Dönmüşüzdür dönmesine ama herkes ve her şey değişmiştir. Lakin bundan ürkmemek gerekir.

Her birimizin dünya ve evren topluluğuna ait olduğunu savlayan filozofun peşine düştüğümüzden beri, ocak, başlangıç, yuva sözcükleri hem bu dönüşümü hem de her şeyin bu dönüşümle birlikte birbiriyle sıkı sıkıya olan bağlılığını işaret eder. O yüzden alışkın olduğumuz ve bakarak kanıksadığımızı düşündüğümüz o “ev” kıyısında bile, aslında “duran” hiçbir şey yoktur. Kıyıya vuran dalga da değişmiştir bizim gibi, Ayasofya’nın taşlarındaki iz de. Tam da bu yüzden gençliğimizin ve genç umutlarımızın yüzü suyu hürmetine baktığımız o kıyı, o yuva, o ev ve o buluşma yeri, olmuştur sana bir gerçek alan, evrenin dibi ve kendisi.

Çünkü… Hep birlikte değişmişizdir. O halde bu bir başlangıç değildir de nedir?

Ocak’ımız böyle bir sayı işte. Biraz ikircikli belki. Biraz bu yüzden, şubat sayımız için temamız “ikilem”… Yazılarınızı 31 Ocak’a kadar info@mikro-scope.com’adresine, aşağıdaki yazı yönetmeliğimiz çerçevesinde bekliyoruz.

 

Eser Alımı ve Dergi Yayın Yönergesi

1) Eserler Word formatında, metin dili Türkçe seçilerek (Word içinde yazım ve dilbilgisi kontrolü için dil Türkçe olarak ayarlanmış olmalıdır) yazılmalıdır. Yazı tipi; Times New Roman, Calibri veya Arial olabilir. Yazı tipi boyutu 12 puntodur. Yazıların başlıkları 14 punto ve koyu olmalıdır. Başlık hizalaması “ortadan” yapılmalıdır.

2) Paragraf ayarları aşağıdaki görsel ile aynı olacak şekilde yapılmalıdır:

3) Yazım kılavuzu olarak Türk Dil Kurumu (TDK) https://sozluk.gov.tr/ esas alınmalıdır.

4) Yazımı tamamlanan eserlerde, Word içinde yer alan yazım kontrolü özelliği kullanılarak yazım kontrolü yapılmalıdır. Bu esnada dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Noktalama işaretlerinden önce boşluk olmaması
  • Kelimeler arasında birden fazla boşluk olmaması
  • Büyük/küçük harf kullanımları
  • Word’un yazım kontrolü ile TDK Sözlük verileri arasında uyuşmazlık olduğunda TDK Sözlük verileri geçerlidir.
  1. maddede belirtilenleri yapmamış eser sahiplerinin eserleri, ön değerlendirme aşamasında elenerek yayın kuruluna sunulmayacaktır.

5) Yazılarda yer alacak eser isimleri italik olarak yazılmalı, ayrıca tırnak işareti kullanılmamalıdır.

6) Yayımlanmasını istediğiniz yazılarınızı dergiye gönderirken “Mikroscope – Ay – Sayı XX – Yazının başlığı” formatının kullanılması rica edilir.

7) Kısa hikâyelerin 250 kelime, aylık tema yazılarının ise 1000 kelimeyi geçmemesine özen gösterilmelidir.

8) Röportajların en fazla 2000 kelime olmasına dikkat edilmelidir. Aşağıdaki hususlar önemlidir:

  • Röportajın başlığı
  • Röportajın giriş yazısı
  • Röportajlarda soruların koyu, cevapların ise normal olması ve yukarıda belirtilen yazı tipi ile paragraf ayarlarına ek olarak, cevap ile bir sonraki soru arasında bir satır boşluk bırakılması
  • Röportajın okunuşunu kolaylaştırmak ve okuyucunun ilgisini çekmek için ara başlıklar kullanılması, ara başlıkların tamamının büyük harf ile yazılması, italik olması ve hizalamasının ortadan yapılması.

9) Yazılarınızda kullanılmasını istediğiniz görseller varsa bu görselleri yazınızla birlikte aynı e-posta gönderisi içinde teslim etmeniz önemlidir. Gönderilen görsellerin yayımlanması açısından herhangi bir telif hakkı olmadığından emin olmak, yazarın sorumluluğudur. Mikroscope, gönderilen görsellerden doğabilecek telif hakkı sorunları durumunda hiçbir sorumluluk kabul etmeyecektir.

10) Dergimizde yayımlanan tüm yazıların hukuki sorumluluğu, yazarına aittir. Mikroscope bu konuda hiçbir sorumluluk kabul etmez.

11) Dergimizde yayımlanan tüm yazıların yayın hakları dergiye aittir. Yayımlanan yazılarda daha sonradan bir değişikliğe gidilemez, yazının dergiden çıkartılması istenemez.

12) Dergide yayımlanan yazılar için telif ücreti ödenmez, telif talepleri kabul edilmez.