Mikroscope

Mart Ayı Kültür Sanat- Gezi Rotası

Sevgili Mikroscope okurlarımız; 

Dergimizin Instagram sosyal medya hesabında okurlarımıza her hafta yeni bir rota önerisi oluşturuyoruz. Etkinlikleri sergileri, müzeleri, kitapevlerini ve daha birçok yeri keşfedip sizlerle paylaşıyoruz. Mart ayında birbirinden güzel sergi ve müzeleri ziyaret ettik. Instagram hesabımızdan paylaştığımız bu etkinliklerin tamamına mart sayımızda da yer vermek istiyoruz. 

 

İŞTE, MART AYINDA SİZLER İÇİN OLUŞTURDUĞUMUZ GEZİ ROTASI 

 

  • İlk durağımınız Dünyaca ünlü pop-sokak sanatçısı Jisbar’ın “Jisbar İstanbul’da” sergisi

Sanat hayatına Paris sokaklarında grafiti yaparak başlayan Jisbar, bu sergide kendi pop diliyle sokak sanatını sanatseverlerle buluşturuyor. Kalyon Kültür Taş Konak ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu sergide Jisbar; Mona Lisa, İnci Küpeli Kız, Frida Kahlo, Dali, Klimt gibi sanat tarihinin önemli isimlerini pop sokak tarzı ile günümüze taşımış.

Klasik sanatın ünlü figürlerini kişiselleştirip pop-art tarzıyla yeniden yorumlayan Jisbar, eserlerinde genellikle “ikilik” üzerinde dururken işlediği temalarda, renklerde, detaylarda, tekniklerde hep ikilik öğesini yansıtıyor. 

Sergisinin gerçekleştiği mekân olan Kalyon Kültür’ün de ikilik kavramını mükemmel şekilde yansıttığını düşünüyor. Geleneksel, tarihi ve otantik bir mekânken aynı zamanda modernliği ve çağdaş ögeleri de barındırdığını söylüyor. 

Eğer siz de klasik ile pop-art sanatını buluşturan bu sergiyi görmek isterseniz 8 Kasım- 31 Mart tarihleri arasında ziyaretçilere açık ve ücretsiz. 

 

  • İkinci durağımız yıllardır görkemini koruyan, milli değerlerimizden “Topkapı Sarayı” Müzesi 

Dış Saray (Bîrûn) ve İç Saray (Enderûn) olarak iki bölümden oluşan Topkapı Sarayı’nın üç ana kapısı bulunmakta: Bâb-ı Hümâyûn, Bâbüsselâm ve Bâbüssaâde. Bunların dışında dört avlu, Harem, Gül Bahçesi ve diğer çeşitli bahçeler de saray yapısına dahil. 

Osmanlı monarşisinin 1922’de kaldırılmasının ardından Topkapı Sarayı, 3 Nisan 1924’te halifeliğin kaldırılması yasası ile Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle müzeye dönüştürülmüş. 

Günümüzde Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan bazı eser grupları: 

* Avrupa porselenleri ve camları

*  Bakır ve tombak mutfak eşyası

* Çin ve Japon porselenleri

* Gümüşler

* Hırka-i Saadet dairesi ve Kutsal Emanetler

* İmparatorluk hazinesi

* İstanbul cam ve porselenleri

* Padişah elbiseleri

* Padişah portreleri ve resimleri

* Silahlar koleksiyonları bulunmakta. 

 Bu büyüleyici sarayı ziyaret etmek, tarihine dair birçok şeyi öğrenmek, aynı zamanda görmek istiyorsanız salı günleri hariç haftanın diğer günleri ziyarete açık. 

 

  • Üçüncü durağımız açıldığı günden beri büyük bir ilgiyle karşılanan Serkan Aka’nın “Havada” Sergisi

 

1 Şubat tarihinde Beyoğlu’nun Schneidertempel Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşan “Havada” sergisi eşyaların canlılığına ve kulak verilmeyen seslere dair bir sergi. 

Serkan Aka bu sergide gündelik hayatta çoğumuzun gördüğü, kullandığı eşyaları bir araya getirerek ses heykelleri ve yerleştirmeler yaratıyor. Mekânı ise bir ses evrenine dönüştürerek nesnelerin, kırılmış eşyaların, doğa seslerinin rastgele çarpışarak bir araya gelmesine olanak sağlıyor. Kendi haline bırakılmış nesneler ve doğa daha önce hiç fark etmediğimiz tınılarını, yerinden edilmiş canlıların var oluşlarını gerçekleştiriyor.

Rastgele ve anın içinde yaşayan bu nesnelerin bir parçası olmak istiyorsanız “Havada” sergisini Pazartesi günleri hariç her gün ziyaret edebilirsiniz. Üstelik ücretsiz.

 

  • Son durağımız ise; 25 sanatçının resim, fotoğraf, video, heykel ve çeşitli teknikte yerleştirmelerinden oluşan “Kimlik Göstergeleri” sergisi

Sergi günümüzdeki görsel ilişkisel anlatım ve estetikle hakikat arayışı olarak da değerlendirilen sanat üretimine odaklanıyor. Sanat üretimi aynı zamanda bu sürecin içindeki bireysellik ve toplumsallık arasında kimlik olgusunun da görsel dille anlatımını içermektedir.

Sergideki eserlerinde sanatçılar yaşadıkları dönemin siyasal, ekonomik, kültürel ideolojilerinin yarattığı kimliklerle bir karşılaşma ve bu ideolojilerin içinde ve çevresinde gerçekleşen kimliklenme, özdeşleşme süreçlerine siyasal ve öznel açıdan ilgi duyduklarını gösterirken bir yandan da görsel tartışmaya açıyor.

Paylaştığımız yerlere daha önce gittiyseniz düşüncelerinizi, gitmediyseniz ise merak ettiklerinizi Instagram sosyal medya hesabımız üzerinden bizlere yazabilirsiniz. 

Şimdiden keyifli vakitler.