Cem Özel

Oturduğumuz Yerden Devr-i Âlem: Bir Edebiyat Yolculuğu

Kendi hâlinde bir kitap kurdu. Kitaplarla Lise 1’de Kartal Lisesi’nde bir edebiyat öğretmeninin zoruyla tanışmış. İyi ki de tanışmış.
Ömrünün 2000-2006 yılları arasına denk gelen altı yılını, içinde Müge İplikçi, Elif Şafak, Murat Belge ve Fatih Özgüven gibi bolca yazarın bulunduğu İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde, sonrasındaki on beş yılını da Sabancı Üniversitesi’nin Bilgi Merkezi’nde geçirmiş ve geçirmeye devam eden Özel, yıllar geçtikçe mesleğine âşık olmuş, çokça kitap okumuş, okuduğu kitapların birikimiyle de içindekilerini "BBY Haber Portalı" isimli mesleki sitede, Abbas Güçlü’nün yönettiği Türkiye’nin en büyük eğitim portalı olan Eğitim Ajansı’nda ve son olarak da Müge İplikçi’nin öncülüğünde çıkan Mikroscope dergisinde elektronik kâğıda döken biri. Öykü yazmayı da çok seven Özel, "COS" başlıklı bir öyküsü “Öykü Gazetesi”nde yayımlanınca o gün heyecandan sabaha kadar uyuyamamış.
Sabancı Üniversitesi İnsan Kaynakları biriminin organize ettiği "Hobi Atölyesi" kapsamında iki yıldır bir kitap kulübü koordinatörlüğü de yapan Özel, kitap okuma aşkını herkese bulaştırmaya kana kana and içmiş bir kitap elçisi.

Yolculuğun içe yapılanı pek bir makbuldür. Herkes içine yolculuk yapmaktan Uzakdoğu filozofu kesilir. Popüler olan şeyler bazen iticidir. Bu nedenle içe yolculuk, bir taksicilik terimi olan “yakın mesafe” gibi görünse de oldukça meşakkatli olabilir.

Uzak diyarlara gitmeye de içimizdeki Oblomovluk el vermiyor. Gelin, hep birlikte oturduğumuz yerden istediğimiz her yere yolculuk edelim.  Nasıl mı? Tabii ki edebiyat sayesinde. Hatta Evliya Çelebi’nin gördüğü “Seyahat ya Resulallah” temalı rüyasını bile kendimize uyarlayarak: Edebiyat ya Resulallah!

Zarsız zahmetsiz keyif dolu yolculuklara çıkmanın tam sırası. İşte onlardan bazıları:

Örneğin Panait Istrati sayesinde Romanya’dan bir gemiye atlar, Dersaâdet aktarmalı olarak Akdeniz üzerinden Mısır’a gidebilirim.

Amin Maalouf’la Ortadoğu’nun her an kana bulanacak sokaklarında korka korka da olsa gezebilirim.

Khaled Hossein’le Afganistan’da uçurtma avlayabilirim.

Tolstoy’un Anna Karenina’sı sayesinde Rusya’da şehirlerarası tren yolculuğu da hiç fena olmaz.

Ahmet Haşim’le de Frankfurt’a gitmeye ne dersiniz? Ben bayılmıştım. İkinci kez okumayı, pardon ikinci kez gitmeyi çok arzuluyorum.

Yaşar Kemal’le Ağrı Dağı’na tırmanıp kendimi o güzelim efsanenin içinde bulabilirim.

Orhan Pamuk’la hayalî Mengen adasına akşamın geç bir saatinde varıp, veba gecelerinin tanığı olabilirim.

Sevdalım Hayat ile Zülfü Livaneli’nin İsveç’teki sürgün yıllarına göç edebilirim.

Güneş Karabuda ile Şili’ye gidip Allende’nin baskın yediği ana tanık olabilirim.

Marquez’le kırmızı bir pazartesi günü, öleceği herkesin malumu olan birinin otopsisine hüzünlü bir yolculuk yapabilirim.

Jak Deleon ve Murat Belge’nin peşine takılıp sokak sokak, karış karış İstanbul’un altını üstüne getirebilirim.

Gülünün solduğu akşamına kadar, bir yolculuk da 68 kuşağına yapabilirim.

Anne Frank’ın hatıra defteriyle de bir binanın bodrumunda yaşam ve ölüm arasındaki “end”işeli yolculukta mekik dokuyabilirim.

Hatta Sofi’nin dünyasında yaptığım yolculukta, yanıma aldığım valize bütün bir felsefeyi sığdırabilirim.

Sırat köprüsünden bile geçerken Gündüz Vassaf’ın penceresinden cennetin dibini de görebilir, ceheneme övgü de dizebilirim.

Muazzez İlmiye Çığ’ın desteğiyle Sümerler döneminde bir tablete çiviyle, “Buradan bir kitap kurdu geçti” diye yazabilirim.

Saramago’nun Körlük’üyle görünmeyen bir yolculuğa çıkabilirim.

Coelho sayesinde de Piedra Irmağı’nın kıyısında oturup bir güzel soluklanabilirim.

Ercan Kesal’ın mihmandarlığında, elimizde Peri Gazozu ile Avanos’u, Kapadokya’yı gezebilirim.

Ivo Andriç’le Drina Köprüsü’nün bol kazıklı uzun tarihine yolculuk edebilirim.

Knut Hamsun’la Norveç sokaklarında karnım açlıktan zil çala çala gezinebilirim.

 

İşte siz de şahitsiniz. Edebiyat sayesinde gezmedik yer bırakmadım. Son olarak Susanna Tamaro’nun önerisiyle yüreğimin götürdüğü yere de gittim miydi, oturduğum yerden devr-i âlemimi tamamlamış olurum.

Bir sonraki edebiyat yolculuğuna kadar esen kalın.