Müge İplikçi

İkilem

Yazar. Ayrıca Medyascope'ta Zeytin Dalı ve Sabun Köpüğü programlarını hazırlayıp sunuyor.

İkilem mi paradoks mu?

İki olasılığın yarattığı o meşum çelişkiyi kapsayan ikilemin, zaman zaman paradoksla karıştırıldığını görürüz. Paradoks, doğru gibi gözüken, ya da en azından yola çıkarken doğruymuş sandığımız bir olayın ya da olgunun giderek tanımsız hale gelmesi ve sonuçta bambaşka bir yere varılması anlamına gelirken; ikilem, “yolları çatallanan bir bahçede” bitip tükenmeyen o kafa karışıklığıdır. 

Jale Parla, Emily Bronte’nin İletişim Yayınları tarafından dilimize çevrilmiş Uğultulu Tepeler romanının (çev. Başak Bekişli) önsözünü yazarken, “on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıllarda kadına karşı uygulanan yasal ve kültürel baskılara karşın, özellikle İngiltere ve Fransa’da romanın çıkışında kadınların katkısının ön planda olması edebiyat tarihinin paradokslarından biridir” der. Öyle ya, bu kadar baskı altında tutulan bir cins, nasıl olur da edebiyatın tüm şifrelerini elinde tutan bir cinse ve bu cinsin temsil ettiklerine kafa tutabilir! Kadın yazarlar bununla da kalmayıp, kahramanlık ve macerayı öne çıkaran erkek yazarların pikaresk türüne de, kalem oynattıkları romansla bambaşka bir cevap vermiş olurlar. Ve çok okunurlar! Kısacası ummadık taş baş yarmıştır. Buyurun size akıl yürütülerek çözülemeyecek bir “açmaz”!

Kısacası o andan itibaren edebiyatta kadın yazarlar mı erkek yazarlar mı daha iyi yazar sorusu karşısında “ikileme düşenlere” verilebilecek çok anlamlı bir cevap mevcuttur. Ve insanlık bir asır daha bunun cevabını aramakla zaman kaybedecektir. Kısacası, paradokstan doğan ve beslenen bir ikilemi takip ederiz bu noktada. 

Bana öyle geliyor ki, içinde bulunduğumuz çağ ve anlattıkları ise öncelikle, emin olmadığımız bir ikilem silsilesinin, sonrasında emin olduklarımızın bile paradoksal hale gelişinin adıdır artık. Kısacası büyük çelişkilerle dolu bir yapıda giderek daha çok paradoksun ve bunun sonucunda tosladığımız akıl tutulmasının bizi sarmaladığı bir cehennemin içerisindeyiz. Dergideki yazılarımızın bir bölümünün ikilem çerçevesi içerisinde böylesi bir paradoksa göz kırpmasının temel nedeni de bu olsa gerek… Ya da kısaca şöyle: Gerçekten de hepimiz aynı gemideyiz. Ve evet, gemi su alıyor.

Ancak biz, inatla, “orada”, bir gün yüzmesini umduğumuz o gemide olmanın sessiz inancını taşıyoruz dişi kalplerimizde. Mart sayısına “8 Mart” temasıyla girmemiz de tesadüf değil… Yazılarınızı da 8 Mart’a kadar info@mikro-scope.com  adresine bekliyoruz. Yazı yönetmeliğimizi, her zamanki gibi aşağıda, yazının sonunda  bulacaksınız. 

***

Bu ay ne yazık ki  hem Füruzan’ı hem de Mario Levi’yi kaybettik. Füruzan’ı anma toplantısına giden arkadaşımız Berna Kuleli ruhumuzdan geçip giden Füruzan’ı yazdı. Onunla yıllar önce bir toplantıda Türkiye’deki kadın meselesini konuşma şansına sahip biri olarak “Parasız Yatılı için size teşekkür ediyorum” cümlesini kurabilmiş olmaktan ötürü gerçekten mutluyum. Burada da yinelemekte fayda görüyorum: “Parasız Yatılı ve diğer muhteşem kitaplar için size teşekkür ederiz Füruzan”.

Öte yandan sevgili Mario Levi ile çok yerde bulunduk. Ortak oturumlarda konuştuk. En son Zeytin Dalı’na geldiğinde uzun uzun sohbet etme şansını bulmuştum. Nurlar içerisinde yatsın. Bu ülkenin kıymetli kalemlerinden biriydi o da. Okurlarımız için programın linkini buraya iliştiriyorum. Hepimizin ve tüm edebiyat dünyasının başı sağ olsun.

 

Eser Alımı ve Dergi Yayın Yönergesi

1) Eserler Word formatında, metin dili Türkçe seçilerek (Word içinde yazım ve dilbilgisi kontrolü için dil Türkçe olarak ayarlanmış olmalıdır) yazılmalıdır. Yazı tipi; Times New Roman, Calibri veya Arial olabilir. Yazı tipi boyutu 12 puntodur. Yazıların başlıkları 14 punto ve koyu olmalıdır. Başlık hizalaması “ortadan” yapılmalıdır.

2) Paragraf ayarları aşağıdaki görsel ile aynı olacak şekilde yapılmalıdır:

3) Yazım kılavuzu olarak Türk Dil Kurumu (TDK) https://sozluk.gov.tr/ esas alınmalıdır.

4) Yazımı tamamlanan eserlerde, Word içinde yer alan yazım kontrolü özelliği kullanılarak yazım kontrolü yapılmalıdır. Bu esnada dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Noktalama işaretlerinden önce boşluk olmaması
  • Kelimeler arasında birden fazla boşluk olmaması
  • Büyük/küçük harf kullanımları
  • Word’un yazım kontrolü ile TDK Sözlük verileri arasında uyuşmazlık olduğunda TDK Sözlük verileri geçerlidir.
  1. maddede belirtilenleri yapmamış eser sahiplerinin eserleri, ön değerlendirme aşamasında elenerek yayın kuruluna sunulmayacaktır.

5) Yazılarda yer alacak eser isimleri italik olarak yazılmalı, ayrıca tırnak işareti kullanılmamalıdır.

6) Yayımlanmasını istediğiniz yazılarınızı dergiye gönderirken “Mikroscope – Ay – Sayı XX – Yazının başlığı” formatının kullanılması rica edilir.

7) Kısa hikâyelerin 250 kelime, aylık tema yazılarının ise 1000 kelimeyi geçmemesine özen gösterilmelidir.

8) Röportajların en fazla 2000 kelime olmasına dikkat edilmelidir. Aşağıdaki hususlar önemlidir:

  • Röportajın başlığı
  • Röportajın giriş yazısı
  • Röportajlarda soruların koyu, cevapların ise normal olması ve yukarıda belirtilen yazı tipi ile paragraf ayarlarına ek olarak, cevap ile bir sonraki soru arasında bir satır boşluk bırakılması
  • Röportajın okunuşunu kolaylaştırmak ve okuyucunun ilgisini çekmek için ara başlıklar kullanılması, ara başlıkların tamamının büyük harf ile yazılması, italik olması ve hizalamasının ortadan yapılması.

9) Yazılarınızda kullanılmasını istediğiniz görseller varsa bu görselleri yazınızla birlikte aynı e-posta gönderisi içinde teslim etmeniz önemlidir. Gönderilen görsellerin yayımlanması açısından herhangi bir telif hakkı olmadığından emin olmak, yazarın sorumluluğudur. Mikroscope, gönderilen görsellerden doğabilecek telif hakkı sorunları durumunda hiçbir sorumluluk kabul etmeyecektir.

10) Dergimizde yayımlanan tüm yazıların hukuki sorumluluğu, yazarına aittir. Mikroscope bu konuda hiçbir sorumluluk kabul etmez.

11) Dergimizde yayımlanan tüm yazıların yayın hakları dergiye aittir. Yayımlanan yazılarda daha sonradan bir değişikliğe gidilemez, yazının dergiden çıkartılması istenemez.

12) Dergide yayımlanan yazılar için telif ücreti ödenmez, telif talepleri kabul edilmez.