Yazar. Ayrıca Medyascope'ta Zeytin Dalı ve Sabun Köpüğü programlarını hazırlayıp sunuyor.

Ekim’de yaprakların üzerimize düşen gölgesi için özlediğimiz bir renkti kırmızı.
Aynı zamanda Polonyalı yönetmen Krzysztof  Kieslowski’nin Kırmızı filmini de düşünmüş olabilirdik. Sevgiye dair bir fikirden yola çıkan bir kavşaktı kırmızı.
Kimi için, ekim devrimin kırmızısını çağrıştırarak  yayılan ve büyüyen bir kavram da olabilirdi.
Hepsi ve daha fazlasıydı belki de.
Ancak kırmızı, biz dergimize hazırlanırken, bu kez, ve belki de bir kez daha, Ortadoğu’nun genel geçer rengine, kana, ölüme ve kayba eşlik etti.
Kırmızı, bu yüzden, yüzlerce kaybın kalbimizdeki tutsaklık rengi de olabilir. Bu satırları yazarken, “savaşın hiçbir kazananı yoktur” sözünü yineliyor olsam, olsak da böyle! Yinelemenin hiçbir karşılığının olmadığı eski dünyamızda, yorgun insanların çaresi, adresi ve evi olmaktan çok uzak görünen bu cümlenin, bir gün karşılığını bulması temennisi ise, yine “şimdilik”, olsa olsa bir edebiyatçının mırıltısı olabilir.
Günün sonunda bütün dinamiklerin iç içe geçtiği ve korktuğumuz sona doğru evrilen yeryüzünde, “Kırmızı” temalı sayımızı çıkarmak bizim gururumuz; dünyayı, sözcüklerle hiçbir koşulda değiştiremiyor oluşumuz ise hüznümüzdür. (Yine de ilk cezalandırılacakların başında gelir yazarın, sanatçının sözcükleri, o ayrı konu!)
Böylesi bir hüzün ve gururla karışık bir haldeyken, sizlerle buluşan “Kırmızı” sayımız , birbirinden ilginç öyküler, derlemeler ve röportajlarla Türkiye koşullarında sizlere merhaba diyor.
***
Aidiyet… Yeni sayımızın teması olacak. Biz edebiyatçıların hiçbir yere ait olmazlığının altını çizen metinlere de; 21. yüzyılda kırmızının, hatta kan kırmızısının rengini vurgulayan kimlik, zaman ve yer politikalarının içerisinden geçtiği yazılara da açığız. Bekleriz.
31 Ekim’e kadar zamanınız var. Adresimiz ise belli: info@mikro-scope.com
Yazılarınızı eser alım yönergemize göre bizlere aktarmanızı önemsiyoruz.
Kalın sağlıcakla…

Eser Alımı ve Dergi Yayın Yönergesi

1) Eserler Word formatında, metin dili Türkçe seçilerek (Word içinde yazım ve dilbilgisi kontrolü için dil Türkçe olarak ayarlanmış olmalıdır) yazılmalıdır. Yazı tipi; Times New Roman, Calibri veya Arial olabilir. Yazı tipi boyutu 12 puntodur. Yazıların başlıkları 14 punto ve koyu olmalıdır. Başlık hizalaması “ortadan” yapılmalıdır.

2) Paragraf ayarları aşağıdaki görsel ile aynı olacak şekilde yapılmalıdır:

3) Yazım kılavuzu olarak Türk Dil Kurumu (TDK) https://sozluk.gov.tr/ esas alınmalıdır.

4) Yazımı tamamlanan eserlerde, Word içinde yer alan yazım kontrolü özelliği kullanılarak yazım kontrolü yapılmalıdır. Bu esnada dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Noktalama işaretlerinden önce boşluk olmaması
  • Kelimeler arasında birden fazla boşluk olmaması
  • Büyük/küçük harf kullanımları
  • Word’un yazım kontrolü ile TDK Sözlük verileri arasında uyuşmazlık olduğunda TDK Sözlük verileri geçerlidir.
  1. maddede belirtilenleri yapmamış eser sahiplerinin eserleri, ön değerlendirme aşamasında elenerek yayın kuruluna sunulmayacaktır.

5) Yazılarda yer alacak eser isimleri italik olarak yazılmalı, ayrıca tırnak işareti kullanılmamalıdır.

6) Yayımlanmasını istediğiniz yazılarınızı dergiye gönderirken “Mikroscope – Ay – Sayı XX – Yazının başlığı” formatının kullanılması rica edilir.

7) Kısa hikâyelerin 250 kelime, aylık tema yazılarının ise 1000 kelimeyi geçmemesine özen gösterilmelidir.

8) Röportajların en fazla 2000 kelime olmasına dikkat edilmelidir. Aşağıdaki hususlar önemlidir:

  • Röportajın başlığı
  • Röportajın giriş yazısı
  • Röportajlarda soruların koyu, cevapların ise normal olması ve yukarıda belirtilen yazı tipi ile paragraf ayarlarına ek olarak, cevap ile bir sonraki soru arasında bir satır boşluk bırakılması
  • Röportajın okunuşunu kolaylaştırmak ve okuyucunun ilgisini çekmek için ara başlıklar kullanılması, ara başlıkların tamamının büyük harf ile yazılması, italik olması ve hizalamasının ortadan yapılması.

9) Yazılarınızda kullanılmasını istediğiniz görseller varsa bu görselleri yazınızla birlikte aynı e-posta gönderisi içinde teslim etmeniz önemlidir. Gönderilen görsellerin yayımlanması açısından herhangi bir telif hakkı olmadığından emin olmak, yazarın sorumluluğudur. Mikroscope, gönderilen görsellerden doğabilecek telif hakkı sorunları durumunda hiçbir sorumluluk kabul etmeyecektir.

10) Dergimizde yayımlanan tüm yazıların hukuki sorumluluğu, yazarına aittir. Mikroscope bu konuda hiçbir sorumluluk kabul etmez.

11) Dergimizde yayımlanan tüm yazıların yayın hakları dergiye aittir. Yayımlanan yazılarda daha sonradan bir değişikliğe gidilemez, yazının dergiden çıkartılması istenemez.

12) Dergide yayımlanan yazılar için telif ücreti ödenmez, telif talepleri kabul edilmez.