Nişantaşı Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Bölümü’nden mezun olan Zeynep Asutay, lise yıllarında Humhum Bees Cafe restoranda staj yaptı. Halen Bilgi Üniversitesi Aşçılık Bölümü’nde 1. sınıf öğrencisi.

Ortadoğu mezesi olarak bilinen humusun geçmişi 3500 yıl öncesine kadar uzanır. Kökenine ilişkin tartışmaların hiç bitmediği kadim meze Arap mutfağında yaygın olsa da, Iowa Üniversitesi’nden Ortadoğu tarihçisi Ari Ariel, tahin içeren ilk humusun Mısır’a ait olduğunu söyler. 13. yüzyılda Kahire’de yazılan yemek kitaplarında humusun, püre haline getirilmiş nohut, sirke, limon ve baharatlardan yapıldığı söz edilir. Yunan, Lübnan ve Türk mutfaklarının, özellikle de rakı masalarının vazgeçilmezi olan bu şaşaalı mezenin ana malzemesi, nohut ve tahindir. Üzerindeki tartışmalar süredursun humus, değişen yemek kültürü ve yeniliklerden de nasibini almıştır. Öyle ki günümüzde pancarlı, avokadolu, bal kabaklı, köz patlıcanlı, pastırmalı, bezelyeli ve daha birçok tarifi bulunur…

Çok besleyici ve bitki bazlı protein kaynağı humus, vejetaryenler ve veganlar için önemli olan demir, folat* ve B vitamini içerir. Saymakla bitmeyen faydalarının yanı sıra hızlı hazırlanması da etkilidir. Hazırlaması ve pişirmesi maksimum 30 dakikadır. Çalışan hanımlar/ beylerdenseniz ya da öğrenci evinde hazır gıdalardan sıkılmış, farklılık arayanlardansanız eğer bu tarifime bayılacaksınız. İsterseniz krakerleriniz için dip sos ya da ana yemek ile bağdaştıracağınız, sunumu ile profesyonelliğinizi gözler önüne sereceğiniz bir humus tarifi bırakıyorum bu ay. Artan kıyma harcı veya buzlukta kalan kıymayı değerlendirmek için doğru yerdesiniz.

Püf noktaları:

Dilerseniz harcın içine domates ekleyerek harcı sulandırabilirsiniz, aynı zamanda salçayı su ile açarak aynı etkiyi yaratabilirsiniz.

Üzerini yeşil yapraklı bitkiler ve haşlanmış nohutlar ile süsleyebilirsiniz.

Damak zevkinize göre malzeme değişikliği yapabilirsiniz. Örneğin; biber salçası sevmiyorsanız bir yemek kaşığından az domates salçası ile değiştirebilirsiniz.

Kıymalı Humus:

Nohut *1,5 su bardağı*

Tahin *5 yemek kaşığı*

Zeytinyağı *½ çay bardağı*

Limon *1 adet*

Kimyon *1 çay kaşığı*

Karabiber *1,5 çay kaşığı*

Tuz *1 çay kaşığı*

Sarmısak *2 diş*

Su *2 yemek kaşığı*

Buz *1 küp*

 

Kıyma harcı için:

Dana kıyma *250 gr*

Biber salçası *1 çay kaşığı*

Karabiber *1 çay kaşığı*

Pul biber *1 çay kaşığı*

Toz kırmızıbiber *1 çay kaşığı*

Zeytinyağı *2 yemek kaşığı*

 

Hazırlanışı:

Geceden ıslatılan nohutlar haşlanır ve kabukları soyulur. Ezilmiş sarmısaklar ile blendırın içine alınır ve püre haline getirilir.

Ardından sırasıyla tahin, zeytinyağı, limon ve baharatlar eklenir ve kıvam alana kadar blendırdan geçirilir. Son olarak bir küp buz eklenir. Böylece daha pürüzsüz ve parlak görünecektir.

Hazırlanılan humusu tabağa aktardıktan sonra ortası çukur şekilde açılır.

Bir tavanın içine zeytinyağı ve kıyma kavrulur. Salça ve baharatlar ilave edilir.

Pişen harç humusun üzerinde servis edilir.

 

* B9 vitamini olarak da adlandırılan folat, kırmızı kan hücresi oluşumunda önemlidir. Sağlıklı bir hücre büyümesi sağlar, hücrelerin fonksiyonlarında etkilidir.